fredag 10 augusti 2012

Fredagstema RödaNär mina syskonbarn var babysar köpte jag en röd skjorta för små barn gillar rött, det hade jag hört. Sedan dess har det varit sparsamt med rött i min garderob, det är mest svart och grått.
Emma, i moradräkt, beundrad av Murre

Men Moradräkten kommer till användning ibland. Det är en stillsamt kraftfull färgsättning i den dräkten. Rött förklä används för det mesta, så finns det svart, blått och grönt förklä också, om man äger sådana dyrgripar så gäller det att veta när man ska använda dom.

Jag gick ut i trädgården och letade efter rött.

Vallmon är mer orange
Klematis är vit

Pelargonen är inte ett dugg röd

Men krassen som jag trodde skulle bli så där fint med alla gula och orange nyanser den blev i ini vassen röd.

11 kommentarer:

 1. Rött i garderoben? Förutom den röda västen till folkdräkten har jag en knallröd skjorta. Jag har läst någonstans att i brottning lottas det vilken av kontrahenterna som ska ha blå respektive röd dräkt. Statistik visar att det är betydligt vanligare att brottaren i rött vinner. Kan det vara något psykosligist? Jag brukar för säkerhets skull ta på mig den röda skjortan om jag vet att jag har en extra knepig holmgång framför mig på jobbet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har jag också hört någon gång. Man ska alltid ha något rött på sig så får man mera respekt.
   Jag måtte ha varit oerhört respektingivande med den illröda jackan.

   Radera
 2. God smak han har, den där Murre! Och den inivassen röda krassen är väl hur fin som helst! Och den röda skjortan (jackan?) minns jag och jag är säker på att barnen uppskattade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fickorna på jackan var fulla med pappersnäsdukar för din förstfödda var jättesnorig den sommaren. Den jackan var gräslig redan utan snor.

   Radera
 3. En folkdräkt hade helt klart gärna fått finna sin plats i min garderob. Tycker de alltför sällan ses nuförtiden, i alla fall i de delar av Sverige samt i Danmark där jag brukar vistas. Annorlunda var det under åren i Grönland där folkdräkterna verkligen ofta kom på. Så vackert!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fint med folkdräkter, tyvärr blir det ju mest vid begravningar den används och på spelmanslaget ska vara "dräktiga", på den tiden jag spelade alltså.

   Radera
 4. Härlig färg på krassen, indiankrasse kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är indiankrasse, den är det nog flera färger på tror jag, den där är bara illröd och det skär sig mot vår röda stuga.

   Radera
 5. Barnbarnspojken som är fem år älskar också rött, vilket ställer till en hel del problem för hans mamma Mirren. Han är nämligen tjurig när hon har på sig något svart eller mörkblått och vill att hon ska byta kläder. Han är mycket speciell, kommenterade att jag hade en ny, ljus poplinkappa senast jag var uppe och hälsade på dem i Stockholm.

  I folkdräkterna är det väl nästan alltid röda inslag. Vår östgötadräkt, skedevidräkten t.ex. har röd väst och randig kjol i rött, grönt och svart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken klok gosse, han bör berätta för Mirren att man alltid ska ha något rött på sig för att få lite mera respekt, det har både ByFånen och jag konstaterat nu.
   Det där med röda liv (västar) i dräkterna har ofta med att göra om man är gift eller inte men jag kommer ju aldrig ihåg vilken för som är gift eller ogift.

   Radera