onsdag 2 mars 2011

A-kassa och bisyssla igen


Jag fortsätter att grunna på det där med a-kassans regler och bisysslan. Det vore förödande om terminsbunden eller säsongsrelaterad verksamhet inte är godkänd som bisyssla. Det är inte så svårt att föreställa sig vad som händer med kvällskurser om kursledaren blir arbetslös från sitt ordinarie jobb. Hur funkar det för säsongsjobbare, om de jobbar heltid varje vecka så är det ju inga problem men om de bara får deltid?
Självklart är det lätt hänt att utöka sin bisyssla om man blir arbetslös men det är inte tillåtet. Då får man smäll på fingrarna och blir troligen återbetalningsskyldig. Så istället för att utöka den verksamhet man kan få in pengar på och redovisa den som arbete så tvingas man sluta helt efter 75 deltidsdagar.
Dvs om jag jobbar en timme under en vecka så räknas den veckan som deltidsarbete och fem dagar dras från deltidskvoten.

En annan fundering är att a-kassans tjänstemän kanske har order att rutinmässigt avslå begäran om bisyssla enligt principen går-det-så-går-det. Alltså har jag överklagat, dels för att yogan så uppenbart har varit bisyssla och dels för att det är så orimligt att bara är verksamhet som förekommer varje månad betrakta som bisyssla.
Undrar hur det går för biodlare? Bina finns ju varje månad men sover under vintern, eller vad de har för sig.

2 kommentarer:

  1. Heja på! Kan du inte intressera någon grävande journalist om det här med bisyssla och bin. Det måste ju finnas någon - förmodligen rätt många - som har biodlandet som bisyssla och i så fall är de antingen olagliga eller också går de ut och bisysslar med sina bin varje månad året om, med risk att störa vintersömn, produktion, fortplantning och vad-vet-jag.

    Jag misstänker också att de bara avslår rent rutinmässigt och först i nsta instans börjar man titta på vad det handlade om.

    SvaraRadera
  2. Grävande journalist, ja absolut, har du någon i närheten?

    SvaraRadera