söndag 6 december 2009

Klippt vinrankan


Nu är det vinter i växthuset och jag har klippt vinrankan
Det heter säkert inte så, kuperat? nje, ansat? Ja vad det nu än heter så har jag tagit bort det mesta. Så mycket så jag nästan fick dåligt samvete och be om ursäkt. Nu är är det bara lite pinnar kvar. Men jag vet hur det blir i sommar, vinrankan kastar med stor entusiasm ut sina lianer över mina 12 kvadratmeter. I somras hade jag fullt sjå att hålla sjå att hålla takluckorna fria och jag planterade den på försommaren 2008. Den ska nog inte vara så energisk, och jag borde inte släppt iväg den så långt. Det ska pinceras, säger sakkunskapen. Inte kan jag klippa i den när den vill växa så glatt!
Jag har en bekant som nyper av knoppar på blommorna på våren. Det är ju nästan barnamord ! Men hon har väldigt fina rabatter. När penséerna börjar se trötta ut kan jag ta bort dem så att de inte ägnar sig åt frösättning. Och när det har varit småbarn på besök och plockat blommor på sitt speciella vis så brukar det bli väldigt fint, efter ett tag.
Förståndig slutsats kanske kan bli; se till att plantan ägnar sig åt rotblidning först och att blommorna inte lägger kraften på frösättning i första hand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar