tisdag 4 augusti 2009

Pelargoner


Det är något visst med pelargoner och nu verkar det vara på modet riktigt. Bor man i röd liten stuga på landet är det nästan lag på att det ska stå pelargoner i fönstren. Mina pelargoner har flyttat ut i växthuset. Här står nu Appelblossom och Tant Betty och trängs med Red Rosebud och några till som jag har tappat bort namnskylten på.
Hur ska de övervintras?
Egentligen??
Ska de klippas ner och svältas svalt och mörkt hela vintern och de som överlever får komma fram i ljuset och få värme och kärlek?
Eller ska de tas ur krukorna och jorden skakas av och hänga upp och ner i jordkällaren? Eller ska man inte göra något särskilt?
Nu har jag hört så många tvärsäkra pelargonråd så jag vet ingenting.
Goda råd?

2 kommentarer:

 1. Anar jag ett vackert blombord under pelargonprakten?

  Jo pelargonråden står som spön (pelare?) i backen, men egentligen vill de nog ha det som de är vana vid på vintern, hemma i Sydeuropa, Latinamerika och var det nu är de växer i stora buskage. Kallt, torrt och näringsfattigt, men inte för mörkt. Fönstren i Tvåboköket har funkat hyggligt, plus åtta grader, lite vatten några gånger under vintern när någon råkar ha ärende dit. Att de ser lite emliga ut nu på sommaren beror bara på intensiv vanvård sedan i maj.

  (stora) K

  SvaraRadera
 2. Jajaja, det är väldigt elegant, tack väldigt mycket, men nu var det så skräpigt under det så det fick räcka med blommorna.
  Jag tror pelargonerna får bo i verkstaden i vinter, det är de vana vid.

  SvaraRadera