måndag 28 september 2015

Blodmåne

Jaja, det är ett märkvärdigt himlafenomen igen, Godnatt, sa jag och la mig att sova och tänkte verkligen inte gå ur sängen förrän det blev morgon.

Halv fem vaknade jag alldeles i onödan. Okaydå. Famlade reda på kameran och öppnade fönstret och kunde närsynt konstatera att månen var både stor och röd.

Ibland lyckas man över hövan, det blev två blodmånar.

Sen blev det sovmorgon.

fredag 25 september 2015

Säsong lördagsblogg

– Hösten är den tid på året när morsan lurar i äpplen i allting, var det någon som sa, tror faktiskt det var ett uttryck som gick i släkten.
Säsong var ordet, jag funderade på turistsäsong men fastnade för skördesäsong, oklart när den börjar och slutar.
Jag tar det från början. Rabarbern kommer först, i alla fall i mina trakter, är man ambitiös kan man ta björksav och björklöv också. Om man är sån alltså.


I våras bakade jag en rabarberkaka och tog med mig till asylboendet på Gesundaberget. Jag tog med mig en hel rabarberstjälk med blad och allt också. Så blev det språklektion, rabarber är ju ett roligt ord och alla fick smaka en bit så begreppet sur fick ett ansikte liksom, både tjurig och sur smak. Och så blev det rabarberkaka, den var söt, ganska i alla fall, en bebis fick vara det andra betydelsen av söt.

Säsong var det ja, murklorna struntar jag i numera. Sparrisen är däremot värd att vänta på, nu har min sparris fått vara ifred i flera år men i våras fick jag en liten skörd. Men nästa år, då!

Om man tittar väldigt noga kan man ana några bleka strånkar
Är det lugnt ett tag sedan? Är det något som ska tas omhand innan hallonen är klara? Färska hallon är mina favoriter.

Hallonen kommer i juli, samtidigt med hjortronen tätt följd av blåbären. Vinbären, de svarta vinbären måste få bli sylt, bladen kanske har blivit saft redan. Hur ska man komma ihåg allt?


Blåbären var sena i år men det var alla bär. Visst är det gott men lite trist att plocka.
Och kantarellerna, men när man går på promenad i skogen så här års bör man ha något mer än kamerafodralet att samla i. 


I september har även älgflugorna börjat dyka upp, tyvärr, dom är rätt äckliga.
Äpplen, sommarfrukt, höstäpplen och vinteräpplen som det blir så väldigt mycket av när det blir.


Pensionären betraktar äppeltavlan i Simrishamn, nej Kivik var det naturligtvis. Ack ack ack hur dom gör med de rara äpplena. Det är exotisk frukt för oss i zon 5-6.

Och så är det dags för den stora lingonsäsongen. Men jag tror inte jag ska plocka så mycket i år. Däremot ska jag ta med mig hinkar och pengar och åka ut i skogen. Ibland träffar man på folk som vill sälja och jag betalar gärna mer än uppköparna.

Potatisen ska väl upp då också. För 20 - 30 år sedan hade vi två åkrar som vi odlade potatis på. Svärfar och svärmor var med och det var viktigt med potatisen och källaren skulle vara full med potatis. Det skulle räcka till sju-åtta personer och dessutom så skulle det finnas till tunnbrödsbaket.
Numera stoppar jag ner några potatisar i en gammal hink, oklart varför, men det räcker till ett kok eller två.

Och så måste jag berätta, jag var i Uppsala i går sneddade genom en park. 
Men jag tyckte gräset såg lite konstigt ut.


Det var konstgräs, jag blev nog lite chockad, konstgräs i en park!? 
Men varför? 
Kan någon förklara för mig varför man har konstgräsmatta i en park.


Ha en skön hösthelg och passa på att gå på det gröna gräset innan det snöar över. 
Flera lördagsbloggare finns i fliken längst upp och i spalten till höger.
Tack Olgakatt för kluriga teman i september.

lördag 19 september 2015

Äta bör man Lördagsblogg

Äta bör man – annars dör man, enligt ordspråket.
Och visst äter vi, fel mat och för mycket mat. Det verkar som om de flesta självmord begås med med kniv och gaffel. Vännerna på asyboendet tycker att de får alldeles för mycket kött. Visst är det väl så i vår matkultur numera och jag funderar på när jag åt kött senast och så slår dig mig att Pensionären lagade fläsk och potatis i går.
Ackja.
Kött, ekologisk uppfödning.

Eftersom jag är innerligt trött på att laga mat vareviga dag så det vore enkelt och naturligt att köpa färdig mat. Men si det vill jag inte ha för fusk gillar jag ännu mindre. Fusk med halvdana råvaror som är utspädda med konstigheter, färgade och fulla med E-nummer och skarvade bästföre-datum.

Ekologiska trattisar

Följaktligen får jag fara till affären och köpa mina råvaror, ekologiska så långt det går och laga mat, ändå. Om jag inte hämtar maten i skogen. Men kan jag lite på affärsmaten då? Hur mycket kostar det att stämpla dit "Ekologisk" på etiketten? Det är verkligen ingen bra känsla att hela tiden vara misstrogen mot alla varor man lägger i kundkorgen.

Lax t ex, det går åt tre kg fiskfoder för att få fram ett kg lax, och fiskfodret är gjort på vildfångad fisk. Odlad lax bidrar alltså till utfiskning. Nähä, då går lax bort (utom när en odlingskasse går sönder och grannen håvar upp massor med firrar)
Naturligt konserveringsmedel
Jag sitter och bläddrar i Mats-Eric Nilssons bok Äkta vara (finns på nätet här) och inser att det är väldigt mycket som inte serveras i det här huset.

Förrädiskt gott, recept här



  • Chips, Näää, men jag har gjort svartkålschips och det var väldigt gott
  • Dressing, gör själv
  • Kyckling, Nix, jag har hört att dom är taskiga mot kycklingarna.
  • Köttbullar, men hu då, det vet man ju inte vad det är i dom.
  • Kålrot, det händer att vi äter det men inte ofta och den osannolika historien om varför kålrot heter swede in english kan man få veta här 
  • Mineralvatten, nej varför? Sommarcaféer med egna brunnar får inte servera vattnet eftersom det ofta har högre flouridhalt än gränsvärdet, men det är ok att sälja flaskvatten som har lika hög flouridhalt. Obegripligt korkat.
  • Mysli, gör själv, köpemysli är för söt
  • Nyponsoppa, kokar själv, det finns massor med nypon överallt
  • Pannkakor, gör själv, eller gjorde, det är sällan numera.
  • Salami, Pensionärens favorit, jag avstår eftersom jag inte litar på charkvaror.

Osv
Nu måste jag gå till grannen och köpa ägg, dom har så snygga höns och i morgon ska jag baka sockerkaka.
Mår bra
Tänk att det är så gott med kolhydrater och kolesterol.

I September står Olgakatt för teman. Övriga lördagsbloggare finns till höger och i fliken ovan.

lördag 12 september 2015

Lördagsblogg Naturligt

Idag vill Olgakatt att vi ska skriva om Naturligt. Och då gör vi naturligtvis det.

– Det är naturligt, sa sjukvårdsupplysningen när jag ringde och frågade vad jag skulle göra när vitögat på mitt högra öga var blodrött. Det såg inte ett dugg naturligt ut och folk som såg mig var förfärade över den dramatiska skadan. Själv hade jag inte märkt någonting och någon skada var det ju inte. Nu bleknar det så sakteliga. Det blir ingen bild på det.

Men jag funderade en stund på begreppen Naturligt och Vanligt och bestämde mig för att det inte är samma sak. Det är inte naturligt att få blodsprängda ögon, men kanske inte helt ovanligt.

I går kom mågen Johan, han som är händig karl. Han var händig i går också. Nu skulle han göra ryssolja. För han vill inte ha konstgjorda saker, det ska vara naturligt.



Som den viking han är så måste han ju impregnera sina skinnkläder på ett historiskt korrekt sätt.

Tyvärr hann jag inte få med bilder på början av processen men han har proppat en plåtburk fullt med björknäver, perforerat botten och satt en liten burk under. Sedan eldade han runt burken. Dvs han torrdestillerade nävret. Problemet är att man vet ingenting om vad som händer i, eller under burken eftersom det sker i det fördolda.

Spänningen var total när kokeriet hade svalnat och han kunde lyfta på näverburken och se om det blivit någon ryssolja i lilla burken. Och det hade det, en halvliter ungefär.

Det som var kvar i stora burken var helt urlakat och såg inte alls ut som om det hade varit näver och vägde ingenting.


Björk är så sjävklart, och bra till allt utom byggnadsvirke. Jo som golv inomhus är ju ok men ute är det rötkänsligt.

Björknäver har använts till slöjd, flätade korgar, näverkontar och näverkåsor som sveps ihop till en strut och hålls ihop med en kluven pinne så man kan dricka vatten ur kallkällan. En näverskomil är 18 km för det var så långt som ett par näverskor höll, (på den tiden det inte fanns silvertape).

Björksav gav lite näring om våren och tillsammans med de första nässlorna räddade saven många från undernäring. Vi klarar oss nog tills nässlorna kommer, enligt ett gammalt uttryck.

Björklöv kan man färga med, det ger gul eller grön färg, tvättmedel kan man också göra. lägg späda löv i en burk och häll varmt vatten på och skaka, sila av löven, klart. Snällt tvättvatten.

Björkaska använd kokades till asklut, betydligt tuffare tvättmedel.

Majstången inte att förglömma, den ska prydas med björklöv, om majstången inte rent av är en hel björk.

Det är nog tur för björken att den är så livskraftig, så användbar som den är.
Skillnaden på glasbjörk och vårtbjörk är inte stor, men glasbjörken har rundare flikiga blad och vårtbjörken har blad som är både hackiga och flikiga.

lördag 5 september 2015

Kultur, Lördagsbloggen

Olgakatt föreslår att dagens tema ska vara kultur. Flera lördagsbloggare finns lite här och där, i spalten till höger och i fliken ovan.
Idyll, nuförtiden

Kultur, det är mycket det. Här kommer det att handla mycket om musik och museer, tror jag.
Museer är ju intressant att titta i, och på. För museie-modet varierar. En period radades föremål upp och försågs med en skylt. Senare sattes föremålen in i ett sammanhang o s v.
Numera kan man t o m få vara med i diverse verksamheter.

Hembygdsmuseer brukar vara gulliga och ha gott hembakat fikabröd. Himmelsberga på Öland var riktigt trevligt.

Pensionären i snickarboa
Museer över personer kan variera i sin utformning beroende på vilket museie-mode som rådde för tillfället. En period var det mörkt och murrigt med spotlights på intressanta föremål och infoskyltar med svart text på röd botten. Svårläst m a o. Museet över Döderhultarn var mycket intressant men svårtittat.

Konsthallen Vida på Öland var raka motsatsen, det är ju inget museum i den bemärkelsen men det visas föremål. Naken betong och råa järnytor. Maken Pensionären (gammal metallare) var skakad och såg mer på byggnaden och inredningen än på föremålen.

Sveriges största kycklingsallad?
Musik undgår man inte i den här landsändan, tack och lov. Bingsjöstämman är en av de största spelmansstämmorna i landet. Stämman är alltid första onsdagen i första hela veckan juli. Det var då man hade spelmansstämmorna därför att då var det tomt i ladorna och man kunde ha spel och dans under tak. Men det var då det, före bondäggens tid.

Hela den veckan pågår det Musik vid Siljan och utbudet är stort. Men veckan går fort och man får ligga i för att hinna med och ofta så krockar de mest spännande programmen.

Lugnet i skogen upphörde en stund
Hela sommaren är ett fyrverkeri av intressanta program, roliga besök och allt man vill hinna med.

I Vattnäs konsertlada lyssnade vi på Silverfågeln, operan om Jussie Björling. Jag har levt i folkmusikvärlden så för mig var det nytt och ovant men det var tryggt att ha med kunniga Monica. Intressant och imponerande.

Vi hann i alla fall med en skogsexkursion i Hamra nationalpark. En orörd skog är inte alls så vacker som man skulle kunna tänka sig. Vindfällen ligger huller om buller och det är ingen ordning alls. Det är en helt (eller ganska) naturlig och orörd skog som är intressant ur forskningssynpunkt. Här har vi stannat och får lite information och det tog inte lång stund förrän professorer och experter började diskutera och redovisa mycket bestämda åsikter. Men man var helt överens om att granskogen kommer att breda ut sig över landet. Tall kan växa i flera hundra år om den får men när tallen faller så kommer granen och den växer fort.

Återbrukat
Jag återvänder till Himmelsberga, det var ovanligt mycket textilier för att vara ett hembygdsmuseum. och sånt gillar ju jag. Det fanns flera vackra lapptäcken, enkelt och fint.

Sängkultur och bäddkultur är något förbisett. Förr var ett välvårdat linneförråd viktigt och visades gärna upp. Textilier var dyrt och viktigt att vårda och en statusmarkör.
Kläderna kunde få vara lappade, men inte trasiga.
Sovlyx
Därför blev jag väldigt glad när vi kom hem till Monica och Sven och fick sova i såna här sängar. Broderade lakan och örngott och krusade örngottsband.
Det var knappt att jag nändes sova.

Men även bäddutrustning varierar och har sin moden. På 70-talet muttrade en textillärare surt att Sy hålsöm och sätt dit spetsar om ni vill att det ska gå sönder. Det är bara onödigt arbete.

Märker att jag använder "mode" som synonym till "kultur". Tror jag menar i bemärkelsen värdering och beteende.

Kultur är ett svårt begrepp Monica, jag får nog sätta mig och fundera på det ett tag.


Det blev lite bilder över efter vår alltför sena resa. Vi åkte utmed östkusen till Skåne. Jag blev kär i Öland vid första ögonkastet.

 Men det mesta stängde förra veckan tyvärr
 Men stranden, färgerna och ljuset fanns ju alltid där
 På hemvägen hade jag hoppats att vi skulle kunna bo på Trädhushotellet Islanna i Falköping men så blev det inte. Men nästa gång jag fyller nåt med noll kanske...Om jag tar mig uppför trapporna.