fredag 30 januari 2015

Tidskrifter Lördagsblogg

Olgakatt vill att vi ska blogga om tidskrifter idag det är sista temat för Olgakatt denna månad, tack för kul teman.
Nästa månad tar Bildbloggaren Anki vid. Fler lördagsbloggare i fliken ovan.

Och precis som vi lördagsbloggare ska skriva på temat tidskrifter så drabbas kulturtidskrfterna av en bantningskur som nära nog innebär svältdöden.
Tungt.
Vad kommer det att innebära för fördjupade debatter, tips och information är inte svårt att lista ut.

Och jag som hade tänkt skriva om mina favorittidskrifter, jag gör det ändå, för att pigga upp mig lite. Förrresten, vad är det för skillnad på tidning och tidskrift? Är en veckotidning en tidskrift? Eller ska det vara lite mera akademiskt-kulturellt för att vara tidskrift.
Suck.

Såhär ser min samling ut. När jag blev pensionär och den ekonomiångesten slog till beslutade jag att säga upp alla prenumerationer.


Det gick inte alls bra.
Språktidningen kom ju, den måste jag ju ha. Nyordslistan som var i senaste numret förgyllde en hel kväll med gänget.

Hemslöjd måste jag också ha för den har jag prenumererat på sedan länge och nu är det mist tre som läser den. Den är ett uppslagsverk och det finns en cd med index. 
När den tidningen kommer stannar hemslöjdsvärlden till ett tag. Det här numret hade värme som tema och det var fullmatat med allt från stickande kvinnor i Estland och kunskap om ved till problemet med all denna fårull som bara grävs ner eller eldas upp, till ingen nytta.

Journal Chocolat skulle jag ju kunna säga upp men kostar inte mycket och bara nöjet att fantisera om alla läckra recept är värt en hel del. Hittills har jag inte gjort något, men plötsligt händer det, kanske.

Och så var det Hemträdgården, lite tveksamt. Egentligen prenumererar jag på den för att jag har ambitioner med trädgården, trots att jag vet att svaret på min trädgård heter dynga. Men tidningen ingår i medlemskapet i trädgårdsföreningen och dom har trevliga träffar och kul föreläsningar, dessvärre oftast på tisdagar och då har jag annat för mig.

Men jag har rensat i bland prenumerationerna, Kloka Hem lät ju så miljöbra och klokt så jag prenumererade på den men när de gjorde reportage soffbord av återvunnet trä för 30 000 kr och liknande så blev jag skeptisk. Den var nog helt enkelt lite för tjusig för mig. Så jag tog ett miljövänligt beslut och sade upp prenumerationen.

13 kommentarer:

 1. Nu fick jag en vandring bland dina tidskrifter. Dyrt bord i återvunnet trä må jag säga. Språkordvalet kan jag tänka mig. Min kommande ekonomi kommer att alltmer nyttja biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mycket som var dyrt i den tidskriften och ekologiskt kan ju få kosta men det där var ju att ta i. Designen kostar väl extra.

   Radera
 2. Eftersom jag inte prenumererar på några tidskrifter (jag har ju lärt mig nu att det INTE är samma sak som veckotidning som jag trodde) så handlar mitt inlägg bara om tidningar. Jag hade också språktidningen förut men hann (=prioriterade) inte läsa den så jag sa upp den. går ju att läsa på biblioteket om man har lust.
  Jo, jag prenumererar ju på en datatidning drar jag mig till minnes.Men den läses av en annan familjemedlem...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med skillnaden mellan tidningar och tidskrifter bör utredas, ska fråga sakkunskapen.
   Synd att du inte hann läsa språktidningen (f'låt, tidskriften?) den är riktigt kul.

   Radera
 3. De goda nyheterna är att man ändrade sig i sista stund och lät bli att skära ner tidskriftsstödet. De dåliga nyheterna är att besparingen tas ut på bidraget till regional kultur i stället.

  Och så inser jag att vi inte prenumererar på någon trädgårdstidning. Det måste det bli ändring på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En trädgårdstidning är naturligtvis ett måste när man har två trädgårdar och en balkong.
   Men hörru, kan du ta och reda ut det där med skillnaden mellan tidningar och tidskrifter?

   Radera
  2. Jag letade lite efter skiljelinjerna mellan tidskrift och tidning och det enda som är någorlunda klart är skillnaden mellan dagstidning och resten. Wiki definierar tidskrift så här: Skiljer sig från dagstidningen genom att inte komma ut lika ofta och (vanligen) inte förmedla allmänna dagsnyheter utan istället vara inriktade på ett ämnesområde. Och man tillägger: Tidskrifter kan till exempel komma ut som veckotidning eller månadstidning.

   Och så var det det där med dagstidning, som enligt presstödsnämnden även kan vara sällantidning och rentav komma en gång i veckan..."I Sverige definierats begreppet dagstidning såsom en allmän nyhetstidning av dagspresskaraktär, som normalt utkommer med minst ett nummer per vecka." Så skillnaden mellan dagstidning och tidskrift är nog mest innehållet. Och det gäller nog även tidning och tidskrift.

   Radera
 4. Journal Chokolate ser spännande ut... liksom Språktidningen. Ja, Hemträdgården också! Inte några jag känner igen - måste nog kolla in dem lite mer :) Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Journal Chocolate är verkligen något att inspireras av, mycket reklam naturligtvis med en hel del kul reportage om odlingskollektiv och familjeodlingar.
   Hemträdgården får mej mest att känna mig som en trädgårdslooser men Språktidningen är kul

   Radera
 5. Har just sagt upp Trädgårdstidningen - den fick även mig att känna mig som eländig odlare.
  Hemslöjden hade jag en tid men även den gav mig mindervärdeskomplex, tyvärr. Dock känns det frestande att återta den!
  Borde ändå säga upp fler.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...bordet och borde... jag röker inte, dricker synnerligen måttligt, har aldrig knarkat, och det som är så dyrt! så jag måste ju ha sparat jääättemycket pengar att spendera på nåt kul.
   Det blir mycket lugnar om man liksom sätter sig på publikplats och applådera dom duktiga.

   Radera
 6. Jag som inte ens dricker måste ju ha sparat ännu mera även om jag svär och nyttjar pojkar.....men det är kanske det som kostar pengar?
  Ska hålla mig på publikplats om jag har råd med biljetten. Till metoperan i NY, t ex. Väntar fn på publiceringen av höstprogrammet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pojkar och fula ord är gratis, Du måste ju ha sparat massor med nöjespengar till att spendera på tidskrifter och annat skoj, opera t ex.
   Det är mycket billigare i Vattnäs, fast det kanske inte är riktigt samma sak.

   Radera