söndag 11 januari 2015

Lördagsblogg Romantik

Olgakatt vill att vi ska blogga om Romantik denna lördag, dvs i går. Och jag snubblar in på sluttampen som vanligt. Lördagsbloggare som hunnit skriva i tid finns i fliken ovan.

Romantik? sa jag klentroget och förvirrat. Dottern föreslog att jag skulle skriva om romantiken för hon vet hur sakligt jordnära vi är i det här huset.

En gång för mycket länge sedan undrade jag försiktigt om vi inte skulle slå till och förlova oss. Det var sent en höst och någon vecka senare berättade han som numera är Pensionären att han köpt ringar.  Jag har satt dom på bilen, sa han. Nya vinterhjul behövdes verkligen.
Vi blev aldrig förlovade men väl gifta, så småningom. Gissa om det blev borgerligt, korta varianten.

Goda middagar gillar vi men romantiken med levande ljus får vara, det får lov att vara en elektrisk lampa också. Men jag tänder gärna ljus och det gjorde jag när vi satt ute i växthuset (som blivit mer lusthus än växthus). Pensionären hämtade en golvlampa och tände så han kunde lösa korsord.
Nej, romantik det hålls dom bara med på film.

Romantik förresten kan den existera på vintern?
Hur kul är det här? Kräksnö sa Johan.

Men lite romantiskt kanske man kan hitta i helgens bedrift. Dotter Emma och jag for till Emmas pojkvän Johan i Sveg för att färdigställa julklappen: En vadmalsväv.  Johan vill väldigt gärna väva vadmal och sy sig en plagg av. 

Solvning, Johan har pannlampa, ett underskattat hjälpmedel i alla möjliga
sammanhang där man behöver båda händerna lediga.
Och på ett dygn lyckades vi förskeda, dra på, solva, skeda, knyta fram och börja väva. Puh!
Garnet är löst och klibbar ihop och det är inte lätt att väva.

Det var inte romantiskt men det var rätt gulligt när de satt där och jobbade tillsammans, nästan lite romantiskt.

8 kommentarer:

 1. Vad kan vara mer romantiskt än att förskeda, dra på, solva, skeda, knyta fram och börja väva vadmal tillsammans. Kan inte komma på något som slår det konceptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag, väldigt mycket.
   Om du vill kan vi sätta upp en väv tillsammans, vill du ha en mattväv som du kan avreagera dig på eller en plädväv att värma dig vid eller en gardinväv att laga trådar i?

   Radera
 2. Tack för dagens fniss!
  Nog kan det vara romantiskt att jobba ihop över en väv, alltid, livsens väv, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vassego.
   De här två unga utforskar forntiden, jag är imponerad av deras uthållighet.

   Radera
 3. Härligt! Mot vadmal lyckan sig beger ... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, att väva vadmal är inte så lätt.

   Radera
 4. Nej, vårt gamla trofasta äktenskap är inte så romantiskt heller. Skulle snarast kännas lite löjligt. Jag känner mig alltid uppskattad ändå, utan hummer eller blommor. Vi förlovade oss inte heller - det sa klick i maj och i juli gifte vi oss. Det har hållit i 39 år snart nu.

  Min pensionär löser också korsord - jag lär mig ständigt nya konstiga ord. Klak t.ex. - det visste jag inte vad det betydde tidigare.
  Kan inte tänka mig något mer romantiskt som Karin än att sitta och väva tillsammans.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, nej ni hann väl inte med någon förlovning, och egentligen, vad är den till för? Det tog betydligt längre tid för oss slå till, 15 år tror jag.

   Men vad betyder kalk?

   Radera