lördag 2 november 2013

Lördagstema Skrämmande

Den här helgen vimlar det av söta små häxor och spöken som hotar med bus om de inte får mutor. Och självklart får det en chokladbit och jag blir inte ett dugg skrämd.

Alla dess döskallar och dödens symboler som är på modet för närvarande är bara lite tröttsamt när döden är närvarande på riktigt.
Det som har varit mest aktuellt och gjort mig mest orolig den senaste tiden är sjukdom och lidande. Inte för egen del utan för min svärmor.

Starka glada Greta som alltid bakade kakor och stickade strumpor, som alltid stöttade och var imponerad och stolt över barn och barnbarn.
Hon ville inte vara sjuk, men kroppen var sliten. Hon ville fungera som vanligt men hjärtat orkade inte. Hon ville vara med men blev allt mer frånvarande.

Natten till den första november dog Greta, alldeles lugnt och stilla.

Nu får vi lära oss att leva utan henne. Men hon finns ju med oss ändå med alla goda minnen och varje gång vi drar på oss raggsockorna så tänker vi på omtänksamma farmor som såg till att aldrig skulle få kalla fötter.

9 kommentarer:

 1. Sitter här och blir alldeles blank i ögonen... Och när jag tittar ner på mina fötter ser jag ett par extra varma, fina randiga sockor som Greta stickade för ett par år sedan. Omtänksam, hjälpsam och natursnäll var hon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var ny här på trakten så frågade en kvinna "Ôken eg dig då?" Dvs vem äger dig då, i betydelsen, vilken familj hör du till. Och jag förklarade och kvinnan muttrade belåtet att ja då har du då kommit till snällt folk.
   Det var just natursnälla dom var, både Greta och Kalle.

   Radera
 2. Natursnälla. En fin benämning.
  Så skönt med varma raggsockor som någon med varmt och natursnällt hjärta har stickat.
  Det rent påtagliga och praktiska är skönt i stunder som dessa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att vänligheten och omtanken är liksom instickad i sockorna.

   Radera
 3. Så fint att ha kvar fina minnen, även användbara minnen av någon älskad! Det är en tröst att de levt ett långt och rikt liv och får avsluta det lugnt och stilla. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och många sockor blev det. Stillsamt levde hon och stillsamt dog hon även om man kunde önska att hon hade sluppit de sista veckorna.

   Radera
 4. Jag håller med om att natursnäll var ett riktigt bra ord! En del bara är sådana! Avundsvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stillsam och handlingskraftig omtänksamhet utan beräkning. Man finns ju till för att underlätta tillvaron för varandra.

   Radera
 5. Fina minnen är guld värd. Hoppas de ska hjälpa er igenom sorgprocessen.

  SvaraRadera