lördag 16 november 2013

Lördagstema Leva länge

Idag vill Pysseliten att vi ska skriva om att leva länge, resten av lördagsbloggarna finns i fliken ovan.

Nu är jag sen igen, men jag har faktiskt ägnat dagen åt yoga, Karmayoga närmare bestämt. Karmayoga är osjälviskt arbete och leder till personlig utveckling, (eller om det var andlig). Jag är lite skeptisk, det är inte helt klart hur jag utvecklas av att flyttstäda dottern förra lägenhet
Yoga är annars ett väldigt bra sätt att leva ett långt och harmoniskt liv.

Alla mina tre yogagrupper föredrad den här yogaställningenEn del gillar den här, kallas babypose. Det lilla bruna pappret på golvet är ett chokladpapper,
alla deltagare får en bit mörk choklad före yogapasset
I vår släkt är det vanligt med 90-åringar. Min farbror blev 100. Han hann uppleva en fantastisk utveckling, pigg och alert och intresserad av det mesta dessutom hade han humor.
Enligt Ny Teknik är det här de viktigaste uppfinningarna under 1900-talet, listan är 43 punkter lång och här är det tio första. Och allihop och några till hann både pappa och han bröder vara med på. Det är hisnande.
Penicillinet
Transistorn
Datorn
Radion
Flygplanet
Televisionen
Integrerade kretsen
Poliovaccinet
Elektronröret
Atombomben
Listan är hämtad från Ny Teknik, därav ensidigheten, men man kan ju lägga till röntgen, pacemaker diverse mediciner. Och väldigt mycket annat som är blev följd av uppfinningar och utvecklades vidare.

Gamla Bettan, betydligt säkrare än smartphoner.
En del av uppfinningarna leder till att vi lever längre och en del tar livet av oss. För mycket stillasittande framför tvn och datorn, oförsiktigt användning av penicillin, och atombomben ska vi bara inte prata om.


Mobiltelefoner är onekligen en uppfinning, eventuellt kan den bidra till ett långt liv också helt klart är den beroendeframkallande

10 kommentarer:

 1. Ja, tänk att fått vara med om den utvecklingen! På landet berättade vår granne Birgitta om när hon var liten och hennes föräldrar blev en av Linköpings första bilägare. Jag tänker ofta att trafiktuvecklingen som hon hann se under sin livstid måste ha varit märlig! Å andra sidan har vi fått vara med om datorns och mobiltelefonernas inträde, vilken också förändrat våra liv radikalt. Skulle man kunna anpassa sig till så mycket mer förändringar under en livstid? Tänk om Mozart gjorde ett skutt in i vår tid, skulle han inte bli lite galen? (

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inte Mozart var tillräckligt galen för att passa rätt bra i vår galna värld.

   När vi åker till vår fäbodstuga, utan el och utan allt, så blir jag nästan lite apatisk. Men så sliter jag fram stickningen och då känns det genast bättre. Men det är svårt att vara utan allt det där som är så självklart nu.

   Radera
  2. Ja älskar att åka till primitiva platser. Jag skulle nog passa bra som grottmänniska

   Radera
 2. Yoga är nog ett jättebra sätt att leva länge, framförallt att lära lig att närvara medan livet pågår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så, sätt igång bara.

   Radera
 3. Och elspisen. Fick tag i en gammal kokbok häromdagen (1900-talet) där det fanns en utförlig redovisning av olika vedspisar och en enträgen anmaning att skaffa släta kokplattor i stället för lösa ringar. Framförallt var det så mycket mer modernt och hygieniskt och att ta bort järnringarna för att låta kärlets botten komma i direktkontakt med elden rekommenderades verkligen inte. Och tvättmaskinen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mamma undrade någon gång hur jag orkade med småbarn och jobb (skulle hon säga!) och jag räknade upp tvättmaskin, diskmaskin, engångsblöjor, frys, plastpåsar, bil…
   Det var ju sånt hon inte hade tillgång till.

   Radera
 4. Karmayoga kanske inte ger en några svar på livets stora gåtor, men det gläder förhoppningsvis en medmänniska, ett faktum som gläder en själv, som gör livet värt att leva. Fast visst; kanske är det inte precis så man känner då och där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, visst är det bra att det blev gjort och det går lättare om man är två. Men just ju är det mest träningsvärk jag känner efter att burit bokhyllor i brant trapp mod. etterstupa.

   Radera