onsdag 12 september 2012

Lingon


Pensionären, som vanligtvis är en vänlig och generös man drabbas av habegär så här års. Han får liksom ingen ro i kroppen så länge det finns lingon kvar i skogen. Förmodligen är det ett arv på fädernet. Och han plockar fort effektivt, när han har hinken full är min knappt halv. Till viss del kan det bero på att jag tycker att bärplockaren är mest i vägen och att jag kryper omkring i mossan och fotograferar istället. Sånt tar också tid.

Tekniska hjälpmedel är i vägen ibland
I år finns det massor med bär i skogen och han lurar med mig att plocka. Visst är det skönt och visst är det bra med sylt men hur mycket behöver vi egentligen?
Vi träffar ibland andra bärplockare ibland kan vi prata med dom ibland inte, vi är dåliga på slaviska språk och polska dansar jag bättre än jag pratar.
I år finns det bär så det räcker åt alla. Måtte dom som plockar och säljer få bra betalt.

Ytterligare en bärhink är rensad
Och så ska det kokas sylt, men det är ju typiskt karlgöra så det slipper jag 

4 kommentarer:

 1. Det finns ingen lingonsylt som går upp mot den hemkokta. Inte ens de dyra rårörda köpelingonen. Heder åt din man som kokar sylten - det är ett kladdgöra som alltid är mitt ansvar. Så fina bilder på lingonen du har tagit tycker
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är sant, köpesylten är det mycket äpplen och socker i. Och visst är det kladdigt ett evigt diskande. Nu slår sig pensionären gärna ner vid datorn och då kokar sylten över och det hör han inte, så lite får jag allt vara med och passa. Men annars så sköter han det hele, och det är jätteskönt.

   Radera
 2. Och snart är det hjortrondags! Ingen rast och ingen ro. Men gott är det och det är klart att pensionären ärvt plockarläggningen från far sin.

  Min bästa skörd var när jag fick syn på en lingonförsäljare (trodde jag) som stod vid ICA-affären. Jag tvärbromsade cykeln och frågade om priset. Otroligt billigt! Fast det visade sig att han var uppköpare och det var hans inköpspris det handlade om. Han såg nog hur besviken jag blev så jag fick köpa en låda för strax över inköpspris och det bästa var att han tog fram lingon som var helt och hållet rensade redan. "Synd att lägga ihop de här med de andra", sade han. Plockaren måste ha plockat de finaste lingonen ett och ett för hand för det fanns inte minsta strå eller blad och alla var lagom mogna.

  Fina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjortronen mognar samtidigt som hallonen så vi väntar nog till nästa år med dom. Lingonen är sista bären på plan, sedan kommer trattkantarellerna.
   Du har tur du när du flirtar bäruppköpare och får fina billiga bär. Nästan lika smart som när vi köpte blåbär av thailändarna i skogen. Jättefina bär och thailändarna blev jätteglada för vi betalade bättre än uppköparna.

   Radera