söndag 23 september 2012

Gud så roligt

Gud har skapat djuren, men det blev visst lite fel

Bokbörsen är ett underbart ställe och där hittade jag en barnbok som jag letat efter länge.
En gång i tiden fanns den i huset men lånades ut, men till vem?

Begynnelsen heter boken och är skriven av Sally Altschuler med illustrationer av Sven Nordqvist. 

Det finns inte mycket religiös litteratur i det här huset men den här vill jag äga. Kulturarvet och  allt det där, det är alltså om skapelseberättelsen som behandlas.

Så här börjar det:
"I begynnelsen skapade Gud himlen och jorden. Ja det vill säga, allra först låg han bara och sov mitt i det mörka ingenting."

Så småningom vaknar han och tycker det är mörkt, han vill ha ljust och då blir det ljust, sedan håller han på och tänder och släcker som ungar gör när dom hittat en lampknapp och insett att dom kan påverka.

Nästa dag tycker Gud att det är lite ensamt och vips dyker det upp en liten tjej, Mia, och det är allt tur det för Gud är lite vimsig och tankspridd och har fått en hel del om bakfoten. Men Mia ser till att det blir rätt bra till slut.
Det finns många små hänvisningar till fabler och legender och det är nog minst lika roligt för en vuxen att läsa den som för ett barn.

10 kommentarer:

 1. Ooooh, detta låter som något man borde hålla utkik efter!? Jag älskar barnböcker, bra barnböcker, och Luka har redan en bokhylla full att framtida lässtunder i sitt rum. Ser fram emot att inspirera hans läsintresse med fler roliga äventyr... Just nu är det fortfarande mest på "kossan låter muuuuu"-nivå med läsandet, men det är kul det med.

  Nu ska jag ta ditt tips och gå in på bokbörsen en stund och leta runt. Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är så roligt att läsa med barn och den här underfundiga historien och alla roliga bilder gör det till en riktig njutning. Men det är mycket text så det kanske inte är aktuellt för Luka än på några år. Men Sven Nordqvist har gjort pekböcker också och lyckats få dom roliga.

   Radera
 2. Åh, jag kommer ihåg den där. Den var fantastisk! Vad kul att du hittade den igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, och ändå tror jag inte att du snappade allt i den då. Nu hittar jag ännu fler blinkningar till andra religioner och filosofier. Riktigt kul.
   Å så googlade jag och hittade den myyycket billigare på ett annat antikvariat, men nu är jag nöjd.

   Radera
  2. Då får jag helt enkelt ta mig uppåt och titta igenom den igen snart :)

   Radera
 3. Låter som ett bra tips till nästa generation! Jag missade den helt när barnen var små, men nu har jag ju en chans att ta igen den missen.

  SvaraRadera
 4. Tacksam om du ville mejla mig namnet på det anikvariatet så hinner jag kanske köpa med mig den som present till mina barnbarn när jag ska till Mälarhöjden på tisdag!
  Kram från Ingrid som har mejladressen: ikanta@telia.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. och när jag skickat länken till det där antikvariatet så såg jag att boken var slut, attans. Men så såg jag att Altschule & Nordqvist gett ut en till bok, Noas skepp. Den verkar vara lika bra, skitväder är det och noshörningen är truttig men det verkar som om dom ordnar upp det med hjälp av kejsarpingvinen.

   Radera
 5. Tack för allt jobb du har haft. Som jag skrev i svaret på ditt mejl har jag fått tag på boken på Stubok :-) till ett pris av 40 kr - som hittat. Hoppas bara nu att det funkar - jag har inte beställt böcker därifrån någon gång. Mirren har redan köpt Noas skepp. Tack för tipset!
  Kram!

  SvaraRadera