tisdag 30 augusti 2011

Bandvävstolen Henning


Jättedålig bild, jag vet.

Jag har som sagt fått tag i en bandvävstol. Behovet av band är inte tillnärmelsevis lika stort som behovet att väva. Och nu har jag problem med Henning. Annars är det sällan jag har problem med karlar. Min man pensionären är betydligt mindre komplicerad än Henning.
Det var varp i vävstolen här den kom hit men det var otroligt trassligt.
Den del som gör att man lätt och fort kan väva eleganta mönster var ännu trassligare.
Den första delen som består av tuskaft har jag rett ut och den del som kan ses som en miniatyrjaquarddel är också uttrasslad men hur ska mönstertrådarna träs?
Är det någon som har träffat på en jaquardbandvävstol?
Om någon hittar en instruktion till bandvävstolen Henning, tillverkad på Brunne snickeri i Kramfors så tipsa mig! Snälla!
Museet i Sollefteå hänvisade till Länsmuseet Murberget och jag väntar på svar…
Fortsättning följer 
 Svaret kom snabbt kom det men inte blev jag klokare för det. Så här skrev Ulrika på museet:


Hej Kicki,
Jag har ingen beskrivning till bandvävstolen men jag känner till den. Det är Henning Eriksson i Kramfors som konstruerat vävstolen. Vi har fått förfrågan tidigare och jag har undersökt vem som kan känna till mer om den. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig.

Hälsningar
Ulrika Bos Kerttu
hemslöjdskonsulent

lördag 27 augusti 2011

Villovägar

Men dom har väl inte så mycket att tänka med
Undrar hur du har tänkt nu då?
Jag har hört någon historia om en igelkott och en rotborste men det här förstår jag inte alls.

torsdag 25 augusti 2011

Bandvävstol eller häst

Detta är alltså en bandvävstol som jag köpte på Blocket för ett år sedan eller så. Nu har den kommit med hjälp av dotterns snälla kompis.
Sannolikt är den ett under av fiffighet och teknisk finurlighet. Ska bara komma på fiffigt det är. Hittills har jag bara kommit underfund med att det fattas tre pinnar och att att det är den enda bandvävstol jag sett med tyngder på solven.
Är det någon som vet något om underverket?

Höst


Det regnar och dottern ska flytta till Sätergläntan och posten har inte kommit.
Svärmor ligger på lasarettet med brutet lårben.
Jag borde söka jobb men hittar bara jobb för ”ung och hungrig” och jag är bara gammal och spyfärdig. Student consulting vill inte ha gamla tanter och jag vägrar vara homepartysäljare för Love Corner, Pizzabagare är inte heller till att tänka på.
Borde väva ner mattväven och baka bröd och torka golven och gräva klart hallonhäcken.
Jag vill åka utomlands, till värmen.
-Nej usch då, säger svärmor, där som det är så bråkigt, dom bara slåss.
Men jag ska i alla fall åka och hälsa på henne. Hon är så glad och entusiastisk och vill hem och baka och sticka strumpor och gno på som vanligt.

måndag 22 augusti 2011

Hur blir garn till?

ABC för undrande auktionsbesökare, vindsstädare, loppisfyndare m fl som undrar vad i hela friden är detta? Jag har nämligen kommit på att väldigt många (unga) människor inte har en aning om textilslöjd.

Kardor, till för att ”kamma" ullen så att fibrerna ligger parallellt. Ullkammar gör samma sak, fast bättre.

Ullkammarna är gjorda av en gammal bärplockare

Spinnrock, sällan komplett, häckar på vindar
och i äldre vardagsrum
 Spinnrock används för att tvinna ihop fibrer till tråd, det går bra med en slända också.
När man spunnit garnet så får man ett entrådigt garn och man vill oftast ha tvåtrådigt eller tretrådigt.  Även det kan man fixa på spinnrocken om man inte gör navaho-varianten som Emma beskriver i bloggen på sin hemsida.


Själva bobinen återfinns ofta som blombord
Bobin, och bobinställning, används för att linda upp garnet inför varpningen, vanligtvis har man många bobiner med garn i olika färger om man vill ha randigt tyg. Numera blir bobinerna ofta benställning under brickor eller blomkrukor. Jaja, det är väl också en sorts återanvändning. 
Bobin i bobinställning, ymnigt förekommande
på auktioner och loppis
 Härvil används för att göra härvor, lyxvarianten är knäpphärvil. Det är alltså inget skällsord. Karin beskriver vad det är. Den har jag ingen bild på.
Härvsträckare eller nystvinda

Härvsträckare, när garnet släpps lös knorvar det lätt ihop sig och då kan man fukta det och sätta det i härvsträckaren. En överflödig lyxpryl tycker jag, den kan användas som nystvinda också.



Undrar vad det blir för timpenning på en vante?

fredag 19 augusti 2011

Lingon

Det lär ska vara smått om lingon i Norrland. Här finns det gott om, på ett par timmar plockade vi drygt 20 kilo. När naturen får sköta sig själv går det tydligen bättre än när jag försöker odla. 
Jag hävdade att vi hade årsbehovet klart men det tycket inte en till mig närstående och envis gubbe. Hän vill ha lingonsylt till allt.
Vi var på ett berg och plockade, det är där vi hittar det mesta, blåbär, lingon och svamp. 

Men utsikten är svår att slita blicken från, och när jag kom ännu högre upp på berget så tog batteriet i kameran slut. Så där gick jag och tittade på utsikt och tittade på lingon. Det blir ju gymnastik i alla fall.


fredag 12 augusti 2011

Årets missväxt


Det här med självhushåll är inte lätt och jag har redan gett upp. Återstår att se vad Johan kan bidra med för kunskaper för att förbättra mina möjligheter att överleva den bistra vintern.
Vitlök är inget för den här sandjorden, mera sand än jord. Jag fick i alla fall lika stor skörd som jag sådde.

Jordärtskockor verkar vara outrotligt men det är tveksamt hur det ser ut under allt det gröna, finns det något ätligt där?

 Malvan tog sig i alla fall över förväntan

Men tomaterna har jag klarat hyfsat, tack för de kaxiga plantorna.

Vindruvor blir det inte mycket i år. Undrar varför.


Luktärterna kan man också glädjas åt men det mättar dåligt.

Tomater och persilja är gott. 
Jag får nog slå mig ner i växthuset med en kopp kaffe och fundera på hur närproducerat man kan leva.

tisdag 9 augusti 2011

En spinnande människa


Min favoritspinnerska
Men har man sett! Ytterligare en spinnande, stickande människa.
Det ska bli kul att följa den bloggen. Hon verkar ha koll på både fiber, färg och maskor. 

Visserligen har jag varit hos grannen med garnbutiken, men utan handla garn. Det hör till ovanligheterna. Däremot kom jag hem men hallon som jag fick plocka i deras hallondjungel. Det var där jag mötte mitt livs första fästing som firade mötet med att ge mig borrelia. Nu var jag väl inpackad i heltäckande klädsel. Dykardräkt hade nog varit bäst eftersom de frodiga hallonbuskarna nådde högt över mitt huvud, nässlorna nådde nästan lika högt.

onsdag 3 augusti 2011

fästingar

Här är dom, någonstans

Fästingar, det är ett riktigt elände. För att inte tala om Borrelia och TBE. 
Syrran skriver om fästingar och borrelia och alla diffusa symptom och Lilla B har gjort grundliga vetenskapliga studier och kommit fram till att de är odödliga, fästingarna alltså.
Häromdagen kom det ett förslag om radikal avskjutning av rådjur i avsikt att minska spridningen av fästingar. En rådjurskramare dök genast upp och sa att hundar och katter minsann också har fästingar. Javisst men hussar och mattar plockar bort och eldar förhoppningsvis upp odjuren.

Enligt en gammal släkting kom fästingarna till när djävulen var på snällhumör och ville ge mänskligheten en present. Han satt igång att svarva getingar. Svarvspånet blev mygg och knott och fästingar.